Необходим ли е опит и оборудване за отпушване на канали?

Безспорно отговорът на този въпрос е еднозначенда необходим е професионализъм при отпушване  на канали, не само в София, но и в цялата страна, както и специализирана техника и оборудване. По надолу ще ви запознаем с един случай от  канализационната практика и действието на професионалистите:

Жена повикала нейн познат строител от София, да и отпуши канала, който връщал мръсна вода в къщата, в  която живее. На път към нея строителят си мислел, че всичко ще мине благополучно и за кратко  време ще отстрани запушването, но какво било неговото учудване, когато стигнал там и заварил  къщата залята с мръсната вода от канализацията. Той веднага се запътил към ревизионния отвор на  канала, махнал капачето му и водата започнала да блика със силна струя от канала. Било доста  неприятна случка.

Тъй като нямал нужната механика за отпушване на канали, майсторът строител отишъл и наел машина  за отпушване с 23 метра спирали и накрайник за рязане на корени. С наетата машина вкарал  спиралите в ревизионния отвор на канала надявайки се, че спиралите ще навлязат в правилната  посока, а именно към мястото на запушването. Услял да вкара спиралите на 22 метра дълбочина,  без да попадне на блокажа. Поради тази причина извадил спиралите и се опитал да ги вкара и  насочи в посоката на запушването на канала. На около десетия метър усетил препятствие, но след  2-3 часа усилия не успял да отпуши канализацията и препоръчал на близката си да извика майстор  по отпушване на канали. А той самият останал разочарован, но и обзет от любопитство, как точно  се насочват спиралите на машината за отпушване, така, че те да влязат в правилната посока, а  именно там, където е неприятното запушване на тръбата.

Трябва да се знае, че насочването на спиралите в канала се извършва, като от машината се избере  посока на въртене на спиралата, но трябва да се знае и разположението на каналите. Ако  наставените една в друга спирали за отпушване на канала се въртят надясно, то при едно  разклонение на канала, спиралите ще поемат надясно, ако спиралите се въртят на ляво, при  разклонението на тръбата те ще поемат наляво, ако връзките са на 90 градуса. Така се извършва  насочването на спиралите на машината за отпушване.

Но нека се върнем в описаната по-горе случка. Дошлите канализационни специалисти разпитали  майстора строител как и откъде е пробвал да отпушва канала, и с получената информация си  спестили време, а именно да не повтарят всичко, което майстора е опитал. Майсторите каналджии от София,  изкарали по-мощна канало отпушваща машина от служебната им кола и приготвили накрайника за  рязане на корени в канала. Вкарали спиралите там, където се оказало запушването на тръбата, а  именно на десетия метър навътре в канализацията. Наистина се оказало, че има корени, които са  прорастанли в каналите и с подходящият накрайник и мощната машина, започнали упорита работа по  изрязване на корените. Процеса отнел около половин час упорита работа и в крайна сметка  запушеният канал бил отпушен, а собственичката на къщата останала доволна от свършената работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *