Отпушване на водосточни тръби, воронки

водосточна тръбаЗа отвеждане на дъждовните води се изграждат отделни канализационни клонове, които могат да се отвеждат до уличната мрежа също отделно, но могат и да бъдат присъединени към битовата канализация в подземната част на сградата, което ще спомага за промиване и отпушване на канализацията при дъжд. На всяка воронка (водосточна тръба) преди да влезе в основите, на кота нула се поставя ревизионна капачка, за да се ползва при отпушване и се укрепват здраво за стените на сградата посредством специални скоби пригодени за тази цел. Ако воронката по вертикалата прави чупки, задължително над всяка чупка се поставя ревизионен отвор, тъй като чупките създават предпоставка за чести запушвания на каналите и ако има оставен такъв отвор нещата лесно и бързо ще се оправят от всеки не специалист по каналите.

Там където дъждовната вода влива във воронката (на покрива), се монтират специални предпазни решетки, които да обират боклуците и да предпазват от запушване на водосточната тръба. Нашата служба която се занимава предимно с отпушване на канали, дава такива съвети за поставяне на предпазни решетки, но трябва да се чистат периодически от отпадъците. Воронките се монтират в специални ниши, които да ги предпазват от нараняване и повреждане особенно ако са от ПВЦ, а на местата които са на открито са от поцинкована ламарина или от чугунени тръби. На водосточните тръби, както и другите канали е необходима вентилация, която да осигурява бързото и без проблемно оттичане на водния обем преминаващ през тръбата.

На някои жилищни сгради, воронките минават през балконите или покрай тях, и балкона е включен към воронката, тази система е много удобна, тъй като позволява миенето на балкона да става и през не дъждовните дни. Често тези отсечки от балкона до водосточната тръба се запушват и са предмет за периодично отпушване  от специалистите в областта, тъй като от балконите попадат много мърсотии а и тръбите са или с чупки или са сравнително малки или пък нямат предпазни решетки. Водосточната тръба има едно слабо място, а това е коляното в подземната част от където тръгва хоризонталния щранг, те обикновенно се чупят и започва да избива влага в мазетата. В практиката има много такива случаи.
Такива ремонти не трябва да се отлагат във времето, тъй като и сградата при слягането от водата, може да се напука и повреди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *